Maak de roodharigen kapot!" />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Rood moet dood

TIP

Tekst Annabel

Altijd al een hekel gehad aan mensen met rood haar? Kijk dan de videoclip Born Free van M.I.A. Of eigenlijk is het een korte film van Romain Gavras, met de soundtrack van M.I.A. De clip opent met een SWAT-team, dat op brute wijze een roodharige jongen uit zijn huis haalt. Samen met andere roodharigen wordt de jongen in een busje naar de woestijn gedeporteerd, waar ze vervolgens kapot worden gemaakt. Geen soft gedoe, maar Dood en Verderf in slow motion. Eentje splet uiteen op een mijn, een kind krijgt een kogel door zijn hoofd, weer een ander wordt aan gort geslagen met knuppels. Dat krijg je ervan, stelletje vuurtorens, stoplicht, ginger minger, Duracell!Geen roodhaar-hater? Dan is de video clip ook de moeite waard en niet alleen vanuit esthetisch oogpunt. Verpakt in een politieke allegorie probeert de clip ons iets duidelijk te maken. Zo bevat het parallellen naar verschillende verzetsgroeperingen. De muurschildering met de slogan “Our day will come” is bijvoorbeeld een verwijzing naar het historische motto van de IRA. De roodharige jongens met keffiya om de nek en stenen in de hand refereren aan de Intifidas. Of is het misschien een verpakte steunbetuiging aan de Tamil Tijgers?M.I.A, Tamilmeisje dat voor een groot deel van haar jeugd opgroeide tussen de Tamil Tigers in Sri Lanka, maakte volkenmoord van dichtbij mee. Gavras en M.I.A. transporteerden dit ‘alledaagse’ geweld naar onze Westerse samenleving. Het resultaat is heftig. Volgens Youtube te heftig. Toen de clip vorig jaar van Youtube gehaald werd, reageerde M.I.A. met de woorden: “It's just fake blood and ketchup. Apparently, people are more offended by that than the execution videos of Sri Lankan troops shooting unarmed, blindfolded, naked men in the head. It’s amazing to me that people are more moved by something synthetic than something real.

Heb je de clip vorig jaar gemist? Kijk hem dan nu.

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Annabel
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd