Een beeld uit het verleden." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Indigo

Kiek

Tekst Mirte

Beeldredacteur Mirte Slaats heeft een grote collectie met zwart-wit foto's uit de vorige eeuw. Zij kiest elke maand een van deze bijzondere kiekjes uit en laat iemand hier een verhaal bij fantaseren. De mensen uit ons verleden kijken ons aan. Wat dachten ze toen de foto gemaakt werd? Deze maand weer een kiekje uit het begin van de twintigste eeuw, met een tekstuele bijdrage van theaterschrijfster Jorieke Abbing.
Foto rond 1920: archief beeldredactieOp een herfstige maandag ochtend, tijdens het eerste uur, gebeurde er eindelijk iets leuks tijdens het horroruurtje dat men gymnastiek noemde. In de kleedkamer trok ik mijn natgerende spijkerbroek van mijn ijskoude benen en mijn sportbroekje aan. Op het veld keek meneer Hogedoorn naar mij en naar mijn knieën. Die waren donkerblauw. Heel onheilspellend. Ik wist dat het afgegeven verf was, van mijn natte spijkerbroek, maar probeerde een ontdaan gezicht. Meneer Hogedoorn legde zijn grote hand onderzoekend op mijn knieën. Was ik gevallen? Had ik me gestoten? Geschopt? Hij maakte zich duidelijk zorgen terwijl zijn zongebruinde kolenschoppers op mijn puntige meisjesknietjes bleven rusten. Ik moest een icepack gaan halen en mij aan gaan kleden. Na die woorden gebeurde er iets, een gevoel borrelde op dat alleen sporters kennen; driftig trok ik mijn paardenstaart strakker en stormde het veld op alsof er nooit een rem op had gezeten. Ik deed alsof ik een vreselijke pijn verbeet. Ik was een gazelle met langzaam afstervende poten.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Mirte
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd