Een klein literair tijdschrift. En het is goed! En kritisch!" /> Een klein literair tijdschrift. En het is goed! En kritisch!" />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

n+1

TIP

Tekst Lynn

Tijdens mijn eerste date in New York, vier jaar geleden, bezocht ik een symposium over het nut van small literary magazines (het was een zeer intellectueel verantwoorde date). Dat symposium was belegd door de vier jongens die, een paar jaar eerder, hun eigen kleine literaire tijdschrift hadden opgericht: n+1. Die jongens (Mark Greif, Marko Roth, Keith Gessen en Benjamin Kunkel) hadden allemaal Masters en PhD's van Harvard of een equivalent daarvan. Eén van hen droeg cowboylaarzen, en een ander zat onderuitgezakt op het podium. Het laat zich raden dat de conclusie van de avond was dat kleine literaire tijdschriften supernuttig zijn (en dat mijn date en ik uiteindelijk gewoon vrienden zijn geworden).

Het was allemaal een beetje voorspelbaar, onuitstaanbaar, en cliché, maar toch! n+1, dat kritische stukken plaatst over onderwerpen die zo ver uiteen lopen als de geboorte van de cubicle tot avant-gardistisch voedsel, tot de ideologie van de hipster, is zeker aan te raden.De papieren versie komt drie keer per jaar uit, maar op de website (www.nplusonemag.com) staan wekelijks nieuwe stukken. En die stukken, die zijn goed! En kritisch! Niet kritisch op de zure manier van eind vorige eeuw; het woord gaze moet ik nog tegenkomen, en Marx wordt niet eens zo heel vaak geciteerd. Maar wat ze wel doen, de jongens en inmiddels ook meisjes van n+1, is je ideeën over alledaagse dingen danig op hun kop zetten. Het best is Mark Greif, die bijvoorbeeld een pleidooi tegen sporten hield Against Exercise, en een genuanceerd, slim stuk schreef over gezond-eten-obsessies, On Food. Voor de romanliefhebbers onder ons is het ook een fijne plek: schrijfster Elif Batuman maakte er haar debuut (haar De bezetenen: avonturen met Russische literatuur en haar lezers is nu ook in Nederland uitgegeven), Benjamin Kunkel schreef een roman over niet-kunnen-kiezen (Indecision), en Keith Gessen schreef All the sad young literary men.

Nuttig? Daar gaat het niet eens om. Het is slim, grappig, origineel en gevat. Daar zal een mens in elk geval niet ongelukkig van worden. En misschien steek je er zelfs nog wat van op.

www.nplusonemag.com
Deel op
Lynn
b
a
a

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en intellectuele vrijhaven voor jong talent en experiment.
Steun Hard//hoofd en word kunstverzamelaar.

Steun Hard//Hoofd