Niet alleen vanwege de gevatte dialogen, het knappe acteerspel en Justin Timberlake. " /> Niet alleen vanwege de gevatte dialogen, het knappe acteerspel en Justin Timberlake. " />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

The Social Network

TIP

Tekst Lynn

Wat een briljant idee: maak een controversiële film over een controversieel netwerk dat een half miljard hyperzelfbewuste leden heeft die voornamelijk hun vrienden en zichzelf bekijken – en het kan niet anders of je trekt wereldwijd een half miljard bezoekers, give or take a few.Rolling Stone heeft The Social Network, de speelfilm over Facebook-oprichter Mark Zuckerberg die deze week in Nederland in première gaat, al "de definiërende film van het decennium" genoemd. Generaliseren is ook een vak. Geloof het of niet, er zijn ook nog ruim vijf miljard mensen in de wereld die niet op Facebook zitten, maar de film is inderdaad zeer de moeite waard. Niet eens zozeer vanwege het verhaal, dat inmiddels aardig bekend en ook redelijk standaard Hollywood is: jonge nerd heeft briljant idee, gaat over lijken, en heeft succes. Ook niet alleen vanwege de zeer gevatte dialogen (geschreven door The West Wing's Aaron Sorkin) of het knappe spel van Jesse Eisenberg, die Mark Zuckerberg speelt. Zelfs niet alleen omdat Justin Timberlake erin zit (met een overigens opmerkelijk opgeblazen kop).

Wat de film het meest fascinerend maakt is dat het weliswaar fictie is, maar dat de meeste kijkers de bioscoop zullen verlaten met het idee zojuist een historische documentaire te hebben gezien. Die pretentie hebben de makers niet en je wordt ook nergens op het verkeerde been gezet. Maar net zoals veel mensen wanneer ze aan de Holocaust denken, beelden uit Schindler's List voor zich zien, zo zal The Social Network het toekomstige debat over de merites van Facebook en intellectueel eigendom informeren.

Het verschil tussen feit en fictie doet er dan welbeschouwd niet meer toe; de Facebookgeneratie heeft haar eerste document, en dat document draait nu in de bioscoop.
Deel op
Lynn
b
a
a

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en intellectuele vrijhaven voor jong talent en experiment.
Steun Hard//hoofd en word kunstverzamelaar.

Steun Hard//Hoofd