Een Griekse harswijn die wat gewenning vereist, maar dan voor smaaksensaties zorgt." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

ΡΕΤΣΙΝΑ

TIP

Tekst Malu

Zo’n 10 jaar geleden werd de frisdrank Rivella op de markt gebracht met de irritante reclameslogan 'Een beetje vreemd, maar wel lekker!'. Ik moet toegeven: Rivella vond ik inderdaad vreemd. Maar ook best wel VIES! De reactie op het gezicht van mijn vrienden als ik ze een glas traditionele Griekse harswijn voorschotel, daarentegen, maakt bovenstaande slogan - na een korte periode van wennen en daaropvolgende acceptatie - wel van toepassing.

De smaakervaring van Retsina heeft ergens iets mufs, alsof het 12 jaar in een schimmelige schuur heeft liggen schiften. Maar daarnaast is er een honingachtig zoete smaak, die voor een verrassende sensatie zorgt. Het is de 'instant combination' van sexy champagne en een herfstige Hollandse boswandeling.Griekse harswijn werd duizenden jaren geleden per ongeluk uitgevonden, omdat men wijn bewaarde in kruiken die verzegeld werden met hars van pijnbomen. De smaak van hars trok onbedoeld in de wijn en werd uiteindelijk een uitgesproken handelsmerk. Retsina wordt vaak geserveerd in weinig pretentieuze lompe flessen met een bierdop, waardoor ze meer lijken op een halve liter Duits bier dan op een eigengereid tafelwijntje naar geniaal eeuwenoud recept.

De avondwinkel verkoopt ze overigens in kleine halve literflesjes, om voorzichtig mee te beginnen. Voor wie de eerste slok niet ziet zitten, geef niet meteen op. It grows on you.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Malu
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd