Job vindt circussen leuk en aardig, maar dan wel zonder dieren." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Circus (deel 2)

TIP

Tekst Job Steggink

Het circus! Boing boing, tadaaaah! Geweldig! Ik weet nog van toen ik een klein kind was, in Spanje: een geweldig circus! Exotisch, met slangenvrouwen die zich letterlijk in de knoop konden leggen, vliegende acrobaten met zesvoudige salto's, olifanten die gewoon op hun achterpoten konden staan, leeuwen die door brandende hoepels sprongen, paarden die eleganter dan een prinses door de piste huppelden en natuurlijk de clowns die zo dom waren dat je niet meer kon bijkomen van het lachen.Clowns, slangenvrouwen, vliegende acrobaten, allemaal geweldig. Maar dieren in het circus? Tegenwoordig weet ik wel beter: vermijden die shit! Als je ook maar een beetje nadenkt (en een beetje research doet) kun je nagaan dat al die circusbeesten waarschijnlijk een ontzettend kutleven hebben. En dat allemaal voor een beetje vermaak. Ze leven in krampachtig kleine vertrekken, worden ontzettend mishandeld zodat ze de trucjes ook echt gaan doen (want ja, anders krijg je een ijzeren staaf in je maag gepord) en als ze wel een keer in opstand komen, wordt dat meestal beloond met een kogel in de kop, omdat ze dan opeens een gevaar voor de omgeving zijn... Droevig gewoon.

Daarom is mijn tip: vermijd elk circus dat de toeschouwer probeert te vermaken door het tentoonstellen van dieren die eigenlijk vrij in de natuur horen te lopen. Ga in plaats daarvan bijvoorbeeld naar het prachtige Cirque du Soleil. Echt wonderbaarlijk en er komt geen dier aan te pas. En dan nog een tip voor de Nederlandse overheid: Verban het gebruik van wilde dieren in circussen in Nederland! Vele landen zijn ons al voorgegaan.

Mocht je het nou helemaal eens zijn met deze tip (en waarom ook niet?) dan heb ik hier nog een tip: op deze website staat een petitie voor een verbod van wilde dieren in circussen: http://wildedierendetentuit.nl.

Neem een kijkje en, als je wilt, teken de petitie. Boing boing, tadaaaah!

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Job Steggink
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd