Foto: Tim Broddin

Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: totaal eigenzinnige Vlaamse popmuziek die met niets te vergelijken is." />

Foto: Tim Broddin

Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: totaal eigenzinnige Vlaamse popmuziek die met niets te vergelijken is." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Maskesmachine

TIP

Tekst Melle Kromhout

Er is niet genoeg gekke muziek. En met gekke muziek bedoel ik: muziek die zich niets aantrekt van regels, conventies, marktwerking, voorbeelden of andere keurslijven, maar gewoon is. De Vlaamse band Maskesmachine valt onmiskenbaar in deze categorie. Door henzelf in eerste instantie omschreven als ‘vier maskes en ene gast’ (later met slechts drie ‘maskes’, meisjes) maken deze Antwerpse dames totaal eigenzinnige popmuziek die eigenlijk met niets anders te vergelijken is dan met henzelf. En dat laatste is natuurlijk altijd goed.


Foto: Tim BroddinOnregelmatige beats, violen, meerstemmige zang in zowel plat- Antwerps als Engels, rare geluidjes, maar ook plotselinge ontroerende passages en dansbare intermezzo’s. Het klinkt als een bij elkaar geraapt zooitje, maar het is eigenlijk een behoorlijk homogeen geheel. En bovenal: leuk, want het spelplezier en de experimenteerdrift spatten er van af.

Begin zodoende met de (helaas moeilijk verkrijgbare) EP Plaktang, met daarop zowel het pompende nummer Baarmoeder (‘Baarmoederkoekenbakkesdichterbijelcaramelkboeretruttekopinkassa- vierwhisky’), het ontroerende Voor mij zedde gij schoon en het geestige Douchkepakke (‘Douchkepakke, Kepakkedouch, Pakkedouchke, Kedouchkepa’). En pak, als je dit verwerkt heb, het album Ge Kun Et erbij, dat iets minder aanstekelijk, iets hermetischer, maar op termijn net zo lonend en spannend is.

Ze staan maar zelden op een podium en ik weet niet of ze überhaupt nog bestaan, maar deze kan je in ieder geval in je zak steken! Maskesmachine verrijkt je muziekcollectie.


http://www.myspace.co/maskesmachine


We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Melle Kromhout
b
a
a

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun Hard//Hoofd