Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: onafhankelijk van arrogante galeriehouders maken internetkunstenaars hun werk via het web aan de liefhebber bekend." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Net.Art

TIP

Tekst Annabel

Wat is er leuker dan het lezen van stripboeken op een regenachtige zondag? Een striphater – tot mijn grote verbazing bestaan die, sterker nog, ze lijken wel in de meerderheid – zal nu met een minzaam lachje (of eigenlijk een zelfgenoegzaam snuifje) antwoorden: “Ehm, ja, heel veel eigenlijk: de nieuwe Michel Houellebecq, gewoon lekker in het Frans. Of naar het heropende Stedelijk, het is half leeg, maar toch echt zin in. Zelfs een gesprek met je moeder is leuker dan stripboeken lezen."Erreur humaine. Het antwoord is: Net.Art. En dan Han Hoogebrugge in het bijzonder. Deze beeldend kunstenaar en striptekenaar vond in 1996 het Internet, verruilde de kwasten voor een muis en ontpopte zich tot de koning van de online flash animatie.

Han Hoogebrugge behoort tot een groep kunstenaars die zich onder de noemer Net.Art in de jaren 1994 tot 1999 toelegde op het maken van internetkunst. Van geniale truc tot melige applicatie, Net.Art komt in vele soorten en maten, maar altijd interactief: klikken is verplicht. Onafhankelijk van geldwolven, arrogante galeriehouders en verzuurde critici maken de internetkunstenaars hun werk via het web aan de liefhebber bekend. Net.Art houdt het internet een spiegel voor en inspireert webartiesten tot op de dag van vandaag. De bekendste internetkunstenaars zijn de Nederlandse Joan Heemskerk en Vlaamse Dirk Paesman, beter bekend als Jodi (klik hier en vergeet niet in de source code te kijken).

Dus vergeet Facebook, vergeet Twitter, je e-mail en alle blogs – behalve Hardhoofd – en zet je eerste stappen in de wondere wereld van Net.Art:

www.hoogerbrugge.com/Other/spin/

download.omroep.nl/nps/dekortefilm/mixedup/flow/flow.html
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Annabel
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd