Foto uit archief beeldredactie In de zomer kiest Mirte elke week een bijzondere zomerfoto. Deze week een foto uit de jaren 50 aan zee. " />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Gelukzalige ervaring

Zomerserie foto 6

Tekst Mirte

In de zomer kiest Mirte elke week een bijzondere zomerfoto.


Foto jaren 50

"Bij een sluisje waren ze afgestapt. Zijn moeder en mevrouw Koelman brachten de fietsen naar een boom en voor het eerst was hij zomaar alleen met de zoon. Hij meende zijn ademhaling te horen, zag in ieder geval duidelijk de strakgetrokken bloes die enkele centimeters uit de broek werd getrokken omdat de zoon zich ver boven hem aan het uitrekken was. Hij deed twee stappen naar achter om er zekerder van te zijn dat hij zich in het blikveld van de zoon bevond, ook om buiten het bereik van die zware schoenen te komen waarmee hij zijn moeder soms schopte. Toen vroeg hij hem, roekeloos geworden door zijn gelukzalige ervaring achter op de fiets, of ze vast over het hek van het weiland zouden klimmen. De zoon zweeg en keek hem zo lang en zo onbedwongen aan dat hij eraan twijfelde of hij wel werd gezien. Toen bewonderde hij hem nog meer."

Tekst uit Opwaaiende zomerjurken - Oek de Jong

Zomerserie foto 5: Italië

Foto: 1953

1953: het jaar dat de Watersnoodramp (31 januari) Nederland in zijn greep had. In de zomer hielpen padvinders en huishoudschoolleerlingen nog met het opruimen van het puin. Voor gezonde kinderen die de Watersnoodramp hadden overleefd, werden allerlei activiteiten georganiseerd. Zo kregen duizenden kinderen een vakantie aangeboden in Nederland, of zelfs in Italië. Dat brengt me bij de bovenstaande foto, gemaakt op vakantie in Italië. Niet in een kindervakantiekamp, maar door een echtpaar van middelbare leeftijd uit Helmond.


Foto 1916

In augustus 1916 varen op een boot met de naam "Ada van Holland", genoemd naar de gravin van Holland (1188 - 1223). 1916, het jaar waarin de eerste praktische toepassing van zomertijd is toegepast door de Duitse regering, tussen 30 april 1916 en 1 oktober 1916, dit tijdens de Eerste Wereldoorlog waarin Nederland neutraal was.

Zomerserie foto 3: Varen en Weidevogeldrollen
Foto uit 1922

Weidevogeldrollen

- Hè, hè, dat was nou echt even lekker.
- Op de spiraalvormige weidevogeldrollen na, was het inderdaad een best geslaagde picknick. God, wat krijg je die kak moeilijk tussen je tenen vandaan, volgens mij is het er nog steeds niet helemaal af. Ze
zouden een bordje bij dat weiland moeten zetten: ‘picknicken op eigen risico’.
- Hang dan even je voeten buiten boord.
- Ja, zo meteen. Als we wat dieper zijn.
- Ben je weer bang voor slierten? Waterplanten die zich om je enkels strengelen en je naar de bodem trekken?
- Heus niet.
- Of bloeddorstige futen? Die onderwater je tenen eraf trekken met hun venijnige futensnavels.
- Dat zijn geen futen, maar meerkoeten.
- Of snorkelende mannen, die een kick krijgen bij het zien van pootjebadende meisjes.
- Pff, blote meisjesvoeten met weidevogeldrollen zeker.
- Of… Hee, een adelaar! Kijk! Daar vliegt die. Prachtig.
- What-ever.
- Whatever Whatever.
- Whatever Whatever Whatever.
- Hij duikt! Hij duikt voor de muis. Echt zo vet.
- Wie?
- Die adelaar.
- O.
Jij bent eigenlijk echt zo’n stadskind, dat helemaal uit der dak gaat bij het zien van een koe in een weiland of van een vogel. ‘Natuur, wow, tjeemie wat gaaf’, ik vind dat persoonlijk tamelijk
aanstellerig.
- Jij bent gewoon een pessimist met een boerenachtergrond.
- Pff.
Mag ik zo eens sturen?

Dialoog: Annabel Troost

Zomerserie foto 2: Picknick

Foto uit de jaren 50

Picknicken in de natuur!
Allereerst moet u een goede locatie in gedachte hebben, waar u op het gemak en in alle rust van mekaars gezelschap en van het eten kunt genieten. Vermijd drukke wegen en vervelende zaken zoals dichtst-
bijzijnde mierenhopen of andere insecten.
Neem zeker zonnecrème, fruit en dranken mee, deze zijn belangrijk en qua drank blijft water de beste keuze. Voor volwassenen kan een klein beetje wijn zeer lekker smaken, maar bedenk dat de warmte de uitwerking kan versterken, waardoor u tijdens de terugreis negatieve effecten kunt ondervinden.

Zomerserie foto 1: Wandervogel

Foto uit de jaren 20


Fijn met je tent de natuur in!
Deze jongens trokken erop uit om wat van de natuur te zien en om zich bezig te houden met de echt belangrijke zaken van het leven, zoals vriendschap, natuur, solidariteit, vrijheid en broederschap.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Mirte
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd