Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: blote voeten - lekker, gezond, natuurlijk en gevoelig. " />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Blote voeten

TIP

Tekst MaluAf en toe word ik middenin de nacht wakker met het gevoel dat er iets niet klopt aan mijn slaap: alsof er iets viezigs en ongezonds aan de hand is. In de schemerige halfslaap kom ik erachter dat ik met m’n sokken aan ben gaan slapen. Waarschijnlijk omdat ik weer eens tot diep in de nacht heb zitten doorwerken, terwijl de verwarming allang automatisch op 12 graden is overgeschakeld, en mijn handen en voeten langzaam de zintuiglijke communicatie hebben opgegeven. Op dergelijke nachten, dat volgens mijn hersenen mijn lichaam is gereduceerd tot een romp met brein, slaap ik dus per ongeluk met sokken.

Voeten zijn heel fijngevoelig, net als je handen en vingertoppen. Wij gebruiken ze vaak echter simpelweg als de praktische platte onderkant van ons staande lichaam, en maken na de kindertijd steeds minder gebruik van die sensibiliteit van onze voeten. Eigenlijk is het best raar dat wij het grootste deel van ons leven met onze voeten in sokken en schoenen zitten. En dat terwijl schoenen en sokken eigenlijk voornamelijk puur van nut zijn ter bescherming van kou en pijnlijke of vieze aanvallen, zoals losgeschoten punaises, de verse haarbal van je kat of rondslingerende kromme breinaalden van je oma.

Een snelle google-actie laat zien dat Kate Moss en Keira Knightley afgelopen zomer al werden gespot op blote voeten in de stad, waarmee de mode-scene meteen een mogelijke trend lijkt te willen signaleren. Los van welke bohémien stijlassociaties het "blote-voeten-concept" mag oproepen, ga je er gewoonweg beter door staan en lopen. Bovendien zijn voeten - en de gevoeligheid van voeten - een belangrijk seksueel onderdeel... Reeds een in Sanskriet geschreven wijsheid in het leerboek over de wetenschap der liefde!

Meteen de straat op met je schone voeten is misschien wel wat veelgevraagd, maar geloof me: er zijn nog zoveel andere momenten te bedenken dat die schoenen en sokken best wel even achterwege kunnen blijven.

Ik geef toe: een beetje zweverig is het misschien, maar dan wel zweverig met je voeten op de grond. Blote voeten dus. Voor het betere contact met de “aarde”… En dan vermijd je ook meteen dat weeïge wakker-worden-met-sokken moment.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Malu
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd