Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: dankzij deze strip snap je iets meer van wiskunde." /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: dankzij deze strip snap je iets meer van wiskunde." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Logicomix

TIP

Tekst Melle KromhoutIk weet niet of het een stille hint van mijn ouders was om mij ‘Logicomix’ cadeau te doen voor mijn verjaardag. ‘Je bent beroerd in wiskunde, altijd al geweest, doe er wat aan,’ zou de hint dan zijn. En om dan een strip te krijgen over de grondbeginselen van de moderne logica en wiskunde, lijkt wel een erg vernederend gebaar.

Maar Logicomix, een wereldwijd succes van een Griekse auteur, tekenaar en computerdeskundige, is allerminst vernederend, en bovendien uiterst leerzaam. In een onderhoudende en subtiele raamvertelling wordt de lezer aan de hand van een lezing van Betrand Russel de zoektocht naar de ‘fundamenten’ van de wiskunde uitgelegd, die in de loop van de negentiende eeuw begon en midden twintigste eeuw eindigde met de zogenaamde ‘onvolledigheidstelling’ van Kurt Gödel.

Aan het eind wordt ook nog even uiteengezet hoe doet dit alles bijdroeg aan de uitvinding van de computer en daarmee heb je als eenvoudige alfa dan gratis en voor niets een hele stoot bèta-kennis opgedaan, zonder dat je stoffige wiskundeleraar allerlei saaie formules op het bord staat te kalken.

Niet dat ik er nu echt iets van begrijp, van die formules, maar ik kan tenminste weer een beetje beter bluffen als iemand over Hilbert, Frege, Poincaré of Cantor begint.

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Melle Kromhout
b
a
a

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun Hard//Hoofd