Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: waarom zou een feest een aanleiding moeten hebben?" /> Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: waarom zou een feest een aanleiding moeten hebben?" />

Hard//hoofd

Zomerboek

Feest zonder reden

TIP

Tekst Rutger Lemm

Je geeft wel eens een feestje. Een verjaardagsfeestje, een themafeestje, een afstudeerfeestje, een borrel, een jubileum of een housewarming. Soms is het feest een verrassing, soms is het heel strak en gepland. Soms is het saai en soms loopt het volledig uit de hand. Maar altijd heeft het een betekenisvolle aanleiding. Alsof je dat nodig hebt om te drinken met vrienden en bekenden!

Nu hoorde ik een tijd geleden over een feest zonder enige reden. Of eigenlijk wel met een reden, maar een onzinnige: de persoon in kwestie had een nieuwe fiets gekocht. Zijn vrienden hadden de gelegenheid aangegrepen om een surpriseparty te organiseren. Na aankoop van de fiets kwam hij thuis, deed de deur open en schrok zich wild van het lawaai van toeters en geschreeuw. Zijn vrienden hadden T-shirts laten drukken met ‘Een nieuwe fiets! Hoera!’ en de fiets werd naar binnen gehaald en uitgebreid bewonderd. Mensen kletsten over de vorige versleten fiets en dat het goed was dat er nu een nieuwe was. Er werden foto's van de nieuwe fiets gemaakt en iedereen mocht een rondje rijden. Een jongen en een meisje die elkaar nog niet kenden gingen lachend samen op de fiets en verdwenen de nacht in. Maar het ging natuurlijk helemaal niet om die fiets. Ze hadden gewoon behoefte aan een feestje.

Als je er over nadenkt zijn verjaardagen ook maar vaste data die we als excuus voor een feestje gebruiken. Dus waarom niet een andere willekeurige reden? Geef een feest, we hebben het nodig.
Deel op of
Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.
b
a
a