Hier verschijnt elke dag een tip van een Hardhoofd-redactielid. Vandaag: boeken verspreiden, tenenkrommend, maar eigenlijk ook heel erg leuk." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Bookcrossing

TIP

Tekst MaluHeb je weleens een ogenschijnlijk vergeten boek in de trein gevonden? Of op de sokkel van een of ander literair monument? Grote kans dat het niet per ongeluk daar is blijven liggen, maar ‘into the wild’ is gestuurd door een lid van het wereldwijde Book Crossing Network.

Bij het bekijken van de site van dit - van origine Amerikaanse maar inmiddels wereldwijde – netwerk krijg ik de kriebels van de midlifecrisis-natuurwinkel-toon die er hangt, en wil ik uit ergernis eigenlijk steeds weer afhaken. Maar het fenomeen blijft me toch bezighouden. Laten we duidelijk zijn: maandelijkse bijeenkomsten in cafés en ‘chit-chats’ via het online forum zijn tenenkrommend, maar ik vind het wél leuk ergens een goed boek te vinden dat ik zomaar mag meenemen. Geen gelul, gewoon een gratis ‘nieuw’ boek. De enige - ongeschreven - regel is dat je er niet stiekem je eigen boekenkast mee gaat aanvullen, maar hem na een tijdje weer ergens achterlaat. Fair enough.

Om te voorkomen dat je maandenlang alert rondloopt op zoek naar een zwervend boek met een unieke BCID (Book Crossing Identity) sticker, en onverhoopt je eerste vondst een boek uit de jaren '70 over boetseren is, kun je ook eventjes de website van Book Crossing bezoeken. Klik op de stad waar je op dat moment iets zou willen vinden en je ziet direct waar en wanneer een nieuw boek in jouw buurt ‘out travelling’ gestuurd is, inclusief titel.

Ik ga zo maar eens een kijkje nemen bij de Coffee Company op de hoek. Volgens de ‘go hunting’ statistieken schijnt het dat Everyting is Illuminated van Jonathan Safran Foer daar nu net een paar uur ‘in the wild’ ligt.
www.bookcrossing.com
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Malu
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd