Hard//hoofd

Kunst als oefenruimte. In gesprek met Ola Lanko / Luister hier de podcast

Kopstuk

Aflevering 2: een gesprek met documentairemaker Coco Schrijber

Tekst Mea Dols de Jong en Rutger Lemm &
Illustratie Rosanne van Leusden

Hard//hoofd en Vrij Nederland presenteren met trots Kopstuk. In deze maandelijkse podcast gaan Mea Dols de Jong (filmmaker) en Rutger Lemm (schrijver) op losse, open wijze in gesprek met mensen die ze bewonderen (onder bezielde begeleiding van redacteur Juul Op Den Kamp en in de thuisstudio van Rob Veugelaers). In deze 'mentorgesprekken', voorafgegaan door een tune van Herman in een bakje Geitenkwark, leggen de hosts om beurten hun kwetsbaarheid en onzekerheid als jonge makers op tafel en hopen ze dat de gast hen iets kan leren, hen kan inspireren of zelfs kan troosten in deze verwarrende tijden.

In deze tweede aflevering gaat Mea in gesprek met documentairemaker Coco Schrijber.

Coco Schrijber is fantastisch. Ze is niet alleen een van de meest getalenteerde en inspirerende documentairemaaksters die Nederland heeft, ze zit ook nog eens boordevol eigenwijze levenslessen. En laat dat nou net het doel zijn van deze podcast. Een van de eerste films van Coco, First Kill, draait om de tegengestelde gevoelens die gepaard gaan met geweld, zoals angst, haat, verleiding en plezier. Door middel van interviews met veteranen onderzoekt ze wat oorlog en het plegen van een eerste moord doet met lichaam en geest. 'Een onderzoek waarvan de motivatie uiteindelijk terug te voeren is naar de vraag: ben ik eigenlijk in staat om te moorden?', aldus Coco. 'En het antwoord is: ja.' Deze persoonlijke motivatie is typerend voor de onderwerpen die Coco behandelt en zorgt ervoor dat er zulke interessante films ontstaan.

Ik sprak Coco over haar aanpak in het maken van films, over de grens tussen een persoonlijke insteek en navelstaarderij, over verveling en geld verdienen, over haar kracht, en over haar onzekerheden (die heeft ze niet).

Coco’s laatste film, How to Meet a Mermaid, gaat over mensen die in de zee verdwijnen. Haar broer was daar een van. Voor mij gaat de film ook over de misschien wel meest basale vraag: waarom willen we leven? En juist dit is wat Coco zo goed kan: leven. Dus wil je actief, voluit, vrij en onverveerd leven? Luister dan naar Coco Schrijber.Meer luisteren? In aflevering 1 ging Rutger Lemm in gesprek met Arnon Grunberg.

Abonneer je op Kopstuk in iTunes of Stitcher (Android).


Deel op of
Mea Dols de Jong en Rutger Lemm gaan in gesprek met iemand die ze bewonderen, en van wie ze iets hopen te leren. Losse, troostende mentorgesprekken waarin de hosts hun eigen kwetsbaarheid op tafel leggen.
Rosanne van Leusden is illustrator, wonend en werkend in Amsterdam.
b
a
a